Megfőzzelek.hu Receptek 🍁🍂Márton napi liba ötletek🦢

🍁🍂Márton napi liba ötletek🦢

🍁🍂Márton napi liba ötletek🦢 post thumbnail image

Márton-napi menüötletek – Ünnepeljünk finomságokkal!

Márton-nap közeledtével itt az idő, hogy megtervezzük, mi kerül az asztalra! Hoztam nektek négy különleges menüötletet, hogy idén is emlékezetes legyen az ünnepi vacsora. Mindegyik menü változatos ízeket és hagyományos elemeket tartalmaz, így biztosan mindenki talál kedvére valót.

1. Klasszikus liba menü:

• Előétel: Libatepertő friss kenyérrel és lilahagymával.

• Leves: Lúdleves gazdagon, házi cérnametélttel.

• Főétel: Ropogósra sült libacomb párolt káposztával és hagymás tört burgonyával.

• Desszert: Házi rétes (almás-diós vagy mákos-meggyes).

2. Modern csavarral:

• Előétel: Libamáj pástétom pirított briós kenyéren, karamellizált hagymával.

• Leves: Zellerkrémleves libamellcsíkokkal.

• Főétel: Libamell narancsos szószban édesburgonya pürével és sült céklával.

• Desszert: Narancsos panna cotta.

3. Könnyedebb, de hagyományos:

• Előétel: Libamáj terrine borkocsonyával és pirított kenyérrel.

• Leves: Tökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

• Főétel: Libamell ropogós kelbimbóval és burgonyafánkkal.

• Desszert: Körtés-mákos rétes vaníliaszósszal.

4. Vegetáriánus alternatíva:

Nem maradhatnak ki azok sem, akik húsmentes ünnepi étkezést választanak.

• Előétel: Füstölt sajt mousse, diós zöldsalátával és balzsamecetes öntettel.

• Leves: Gesztenye krémleves.

• Főétel: Gombás quiche ropogós tésztaalappal, sült céklával.

• Desszert: Diós piskótatekercs narancsos csokoládékrémmel.

Remélem, találtok kedvetekre valót ezek között az ínycsiklandó menük között! Ha kipróbáljátok valamelyiket, írjátok meg kommentben, hogy sikerült, vagy osszátok meg saját receptjeiteket! 🙂

A menük receptjei pedig a hozzászólásoknál találod!🫡

1 thought on “🍁🍂Márton napi liba ötletek🦢”

  1. Nézzük az első menüvel kezdve, és haladunk tovább az összeshez, beleértve a recepteket, költségeket, nehézségi szintet és a kalóriaértéket.

    1. Klasszikus liba menü

    Előétel: Libatepertő friss kenyérrel és lilahagymával

    • Hozzávalók:
    • 300 g libatepertő
    • 1 nagy lilahagyma
    • Friss kenyér (kb. 4 szelet)
    • Elkészítés: A libatepertőt friss kenyérrel és vékonyra szeletelt lilahagymával tálaljuk.

    Leves: Lúdleves gazdagon, házi cérnametélttel

    • Hozzávalók:
    • 1 lúd (kb. 1,5 kg hús)
    • 2 répa, 2 fehérrépa, 1 zeller, 1 hagyma
    • Só, bors, babérlevél, szemes bors
    • 100 g házi cérnametélt
    • Elkészítés: A lúd húsát hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a zöldségeket és fűszereket, majd alacsony lángon főzzük 2-3 órán át. A cérnametéltet külön főzzük meg, majd a leveshez adjuk.

    Főétel: Ropogós libacomb párolt káposztával és hagymás tört burgonyával

    • Hozzávalók:
    • 2 libacomb
    • 1 fej lila káposzta, 1 hagyma
    • 500 g burgonya
    • Só, bors, köménymag, cukor, ecet
    • Elkészítés: A libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd 180°C-on ropogósra sütjük kb. 1,5 óra alatt. A káposztát vékonyra szeleteljük, és hagymával, köménymaggal, cukorral, ecettel megpároljuk. A burgonyát puhára főzzük, majd hagymával összetörjük.

    Desszert: Házi rétes (almás-diós vagy mákos-meggyes)

    • Hozzávalók:
    • 1 csomag rétestészta
    • Töltelék: alma és dió, vagy mák és meggy
    • Cukor, fahéj
    • Elkészítés: A töltelékeket elkészítjük, majd a rétestésztába töltjük, feltekerjük, és 180°C-on aranybarnára sütjük.

    Költség 2-4 főre: 10.000 – 12.000 Ft
    Nehézségi szint: 🔥🔥
    Kalóriaérték: kb. 900 kcal/adag

    2. Modern csavarral

    Előétel: Libamáj pástétom pirított briós kenyéren, karamellizált hagymával

    • Hozzávalók:
    • 200 g libamáj
    • 50 g vaj
    • 1 hagyma, cukor
    • 4 szelet briós kenyér
    • Elkészítés: A libamájat vajjal összeturmixoljuk, pirított briósra kenjük, és karamellizált hagymával tálaljuk.

    Leves: Zellerkrémleves libamellcsíkokkal

    • Hozzávalók:
    • 2 nagy zeller
    • 200 g libamell
    • Tejszín, só, bors
    • Elkészítés: A zellert puhára főzzük, majd turmixoljuk, tejszínnel dúsítjuk. A libamellet vékony csíkokra vágjuk és ráhelyezzük.

    Főétel: Libamell narancsos szószban édesburgonya pürével és sült céklával

    • Hozzávalók:
    • 2 libamell
    • 2 narancs leve, 1 evőkanál méz
    • 400 g édesburgonya, 2 közepes cékla
    • Elkészítés: A libamellet ropogósra sütjük, narancsos mézes szószt készítünk mellé. Az édesburgonyát pürésítjük, a céklát pedig sütőben megsütjük.

    Desszert: Narancsos panna cotta

    • Hozzávalók:
    • 200 ml tejszín
    • 1 narancs héja és leve
    • 2 lap zselatin
    • Elkészítés: A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a narancs levét és héját, majd a zselatinnal összedolgozzuk és hűtőbe tesszük.

    Költség 2-4 főre: 15.000 – 17.000 Ft
    Nehézségi szint: 🔥🔥🔥
    Kalóriaérték: kb. 1.100 kcal/adag

    3. Könnyedebb, de hagyományos

    Előétel: Libamáj terrine borkocsonyával és pirított kenyérrel

    • Hozzávalók:
    • 200 g libamáj
    • 1 dl fehérbor
    • Zselatin, pirított kenyér
    • Elkészítés: A libamájból terrine-t készítünk, borkocsonyával tálalva, pirított kenyérrel.

    Leves: Tökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal

    • Hozzávalók:
    • 1 nagy sütőtök
    • Tejszín, tökmag, tökmagolaj
    • Elkészítés: A tököt megsütjük, majd krémlevesként összeturmixoljuk tejszínnel. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.

    Főétel: Libamell ropogós kelbimbóval és burgonyafánkkal

    • Hozzávalók:
    • 2 libamell
    • 300 g kelbimbó
    • 300 g burgonya, tojás, liszt
    • Elkészítés: A libamellet megsütjük, a kelbimbót ropogósra pirítjuk. Burgonyafánkot készítünk hozzá.

    Desszert: Körtés-mákos rétes vaníliaszósszal

    • Hozzávalók:
    • Rétestészta, körte, mák, cukor
    • Vaníliás szósz
    • Elkészítés: A rétestésztát megtöltjük körtével és mákkal, majd sütőben megsütjük, vaníliaszósszal tálaljuk.

    Költség 2-4 főre: 12.000 – 14.000 Ft
    Nehézségi szint: 🔥🔥
    Kalóriaérték: kb. 850 kcal/adag

    4. Vegetáriánus alternatíva

    Előétel: Füstölt sajt mousse, diós zöldsalátával és balzsamecetes öntettel

    • Hozzávalók:
    • 200 g füstölt sajt
    • Tejszín, dió, zöldsaláta, balzsamecet
    • Elkészítés: A füstölt sajtot tejszínnel mousse-ként elkészítjük, diós salátával tálaljuk.

    Leves: Gesztenye krémleves

    • Hozzávalók:
    • 200 g gesztenye
    • Tejszín, só, bors
    • Elkészítés: A gesztenyét puhára főzzük, majd tejszínnel krémlevessé turmixoljuk.

    Főétel: Gombás quiche ropogós tésztaalappal, sült céklával

    • Hozzávalók:
    • 200 g gomba, 1 leveles tészta
    • Tejszín, tojás, cékla
    • Elkészítés: A leveles tésztát megsütjük, gombás töltelékkel és sült céklával tálaljuk.

    Desszert: Diós piskótatekercs narancsos csokoládékrémmel

    • Hozzávalók:

    4 tojás, 100 g dió, 200 g csokoládé, narancs

    • Elkészítés: Piskótát sütünk, dióval, majd narancsos csokoládékrémmel töltjük.

    Költség 2-4 főre: 8.000 – 10.000 Ft
    Nehézségi szint: 🔥🔥
    Kalóriaérték: kb. 700 kcal/adag

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Post